Az 5D ( dimenziós ) ultrahang vizsgálatról

Ultrahangvizsgálatok formái:

1.   Kétdimenziós B kép
2.   Színkódolt Doppler áramlásmérés
3.   M mód
4.   3 dimenziós ábrázolás
5.   4 dimenziós "real time" ábrázolás
6.   5 dimenziós vizsgálat és ábrázolás


Miben más az 5 dimenziós ultrahang:

A 2 dimenziós vizsgáló eljárásnál, a technika csak képi metszeteket mutat be a képernyőn. Ezért csak az ultrahang diagnosztikában gyakorlott szakember fejében állhat össze a vizsgálat tárgyának teljes képe. A 3 dimenziós technika a tárolt metszeti képek sorozatából építi fel a vizsgált objektum térbeli képét és a szerkesztett képet vetíti a képernyőre, csak állóképeket állít elő. A 4 dimenziós eljárás negyedik dimenziója az idő. Ez az úgynevezett azonnali (real time) képalkotás. A vizsgálattal szinte egy időben kapunk 3 dimenziós képet, így a magzat mozgását is megfigyelhetjük.

Az 5 dimenziós készülék a korábbi modelleknél nagyobb felbontásban részletesebb vizsgálatra ad lehetőséget. Abban új, hogy bonyolultságuk miatt a 3D/4D ultrahang készülékekkel nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá tesszi. Ezzel precízebb mérési lehetőséget biztosít, valamint automatikusan képes a vizsgálatok során kulcsfontosságú méréseket nagy pontossággal elvégezni, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.
Speciális szemüveggel az arra alkalmas monitoron a korábbi két dimenzió helyett térben látható a magzat, minden eddiginél sokkal nagyobb részletességgel.
Ez a pontosság elengedhetettlen a terhesség végzett nyakiredő-vizsgálatnál. A Down-kór szűrésére használt eljárásnál, ugyanis egytized milliméternek is óriási jelentősége van. Eldöntheti, hogy tovább kell-e küldeni a kismamát kromoszóma vizsgálatra.
Ugyanezek a technikai lehetőségek óriási segítséget jelentenek az általános ultrahang- diagnosztikában, valamint a korai rákdiagnosztikában


A terhesség alatt ajánlott ultrahang szűrővizsgálatok időpontjai:

A terhesség első heteiben egy terhességmegállapító un. 0.-ik szűrővizsgálat ajánlott, a terhesség tényének korai megállapítására.

I.
      11 - 13. héti első genetikai szűrővizsgálat
II.     18 - 22. héti második genetikai szűrővizsgálat
III.    28 - 32. héti szűrővizsgálat
IV.    36 - 38. héti szűrővizsgálat

A legfontosabb rövidítések az ultrahang leletben:

1.   CRL: Ülőmagasság ( a magzat hossza a fejtetőtől a farkcsontig )
2.   BPD: Koponya haránt - átmérője
3.   HC: Fej kerület
4.   TTD: Mellkas haránt - átmérője
5.   AC: Has kerület
6.   FL: Combcsont hossza
7.   NT: nyakiredő ( 11-13. hét, Down-kór szűrés )

Káros vagy veszélyes lehet-e az ultrahang vizsgálat:

Az elmúlt 35 év során több millió elvégzett vizsgálata alapján elmondható, hogy a ma használatos készülékeknek nincs káros hatása a vizsgált személyekre, - hiszen ha lenne már régen kiderült volna. Ezen túl azt is kimutatták, hogy a terhesség során történő ultrahang vizsgálatoknak sincs összeadódó kumulatív hatása.

Kisfiú vagy kislány?

Gyakorlatunkban a betöltött 15. héttől tudjuk megállapítani - a külső nemi szervek alapján, - hogy fiú lesz vagy lány.


(idézetek a
Pocakosnapló című könyvből)